Glock Pro Forums banner

Na strzelnicy (Jak chwycić pistolet Glock)

23 reading
220K views 118 replies 53 participants last post by  Storm Shadow  
#1 ·
Kiedy byłem na strzelnicy, zauważyłem, że mój przyjaciel strzela z obiema rękami owiniętymi wokół chwytu.

Ja robię to samo, ale używam jednego palca na kabłąku spustu. Miał grupę 2-3 cale na 7 jardach.

Strzelał z P226 .45. Ja strzelałem z mojego Glocka 22 i zwykle jestem zadowolony ze strzelania grupy 6 cali z kilkoma odskokami, ale jeśli mogę poprawić chwyt, to równie dobrze mogę to zrobić.

Czy jest coś, czego nie należy robić, używając palca na kabłąku spustu?

#31 ·
Tak, jest. W moim klubie strzeleckim prowadzimy kurs certyfikacji Action Range, gdzie jestem jednym z instruktorów od około roku. Uczymy chwytu przedstawionego na poniższych zdjęciach, który postaram się tutaj wyjaśnić:

Chris
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia i grafikę.
Teraz widzę i rozumiem, gdzie wszystko powinno pasować.

#11 ·
Możesz położyć palec na osłonie spustu, ale tak naprawdę nie służy to żadnemu pożytecznemu celowi. Popracuj nad wyrównaniem celownika, aby poprawić swoje grupy. Na 7 jardach powinieneś być w stanie utrzymać je w odległości jednego cala.

Wysłane z mojego Ally za pomocą Tapatalk 2
Dodam, że możesz strzelać zbyt szybko, aby zdać sobie sprawę z potencjału pistoletu premium. Glocki są w stanie przewyższyć nas wszystkich z ręki, więc zawsze jest miejsce na ulepszenia. Następnym razem, gdy będziesz na strzelnicy, wykonaj precyzyjne ćwiczenia z kropkami 1" @ 7 jardów lub kropkami 2" @ 15 jardów. Przetnij kropkę dokładnie na pół z przednią szczerbinką lub strzelaj na godzinę 6, jeśli jest to łatwiejsze. Gdybym mógł pokonać moją 17, rzuciłbym pracę i strzelał na pełny etat.

#6 ·
Dobre rzeczy tutaj Chris. Dzięki
Bardzo proszę!

Czuję, że muszę wyjaśnić długość tego posta (który właśnie znowu urósł). Przygotowywałem materiały szkoleniowe do Action Range Class i kilka dni temu zajrzałem na to forum, żeby zobaczyć, czy jest coś, co mógłbym wykorzystać w odniesieniu do chwytu. Jest, a raczej było, ale film został usunięty. Temat był świeży w mojej głowie, kiedy pytanie pojawiło się od Tremors, więc byłem więcej niż gotowy, żeby na nie odpowiedzieć. Staram się panować nad sobą, ale mam tendencję do używania 200 słów, kiedy 20 wystarczy. Proszę o cierpliwość, mam dobre intencje.

Chris

#5 ·
Tak uczono mnie strzelać "cohland" bardzo ładne zdjęcia pokazujące prawidłowy chwyt...na siedmiu jardach twoja grupa powinna mieścić się w granicach kilku cali...Wyrównanie celownika jest najważniejsze, a następnie ściśnięcie spustu....

• Like
Reactions: technical
#9 ·
Dzięki Chris! Znakomity post!

#13 ·
Kolejną wspaniałą rzeczą, na którą zwrócił uwagę Chris, jest właściwe ułożenie palca na GLOCKach. Należy zauważyć, że różne rodzaje broni palnej mogą strzelać inaczej w zależności od tego, gdzie palec jest umieszczony na spuście i każdy musi robić to, co jest dla niego najlepsze, ale dla większości ludzi właściwe ułożenie palca polega na oparciu opuszki palca wskazującego na spuście. Włożenie palca wskazującego do końca, tak aby pierwszy fałd znajdował się na spuście, jest często zbyt duże i spowoduje, że strzelec "pociągnie" spust w prawo, gdy palec jest wciśnięty.

Wielu właścicieli GLOCKów woli teraz zaokrąglone spusty od standardowych, ponieważ uważają, że kątowy spust pozwala palcowi pociągnąć lub pchnąć w jedną stronę.

#14 ·
Używam tego samego chwytu opisanego przez Cohlanda, "kciuki do przodu". Doskonały opis!

Odkąd zmieniłem (kilka lat temu) zauważyłem lepsze zgrupowania i szybsze czasy od kabury do namierzenia celu i czuję, że broń jest pewniejsza. Jeśli chodzi o palec w kabłąku, nie widzę w tym żadnej korzyści, tylko możliwe negatywy z naciskiem palca, który lekko odrywa broń od celu.

Do OP, pamiętaj, że twój przyjaciel strzelał z innej broni niż ty. Sig 226 jest znacznie cięższy niż twój Glock i ma spust SA/DA. Sugerowałbym, abyś strzelił z jego broni i zobaczył, czy również uzyskasz lepsze wyniki, zanim obwinisz swój chwyt za celność.

Strzelam z mojej CZ SP-01 w jeden postrzępiony otwór na 10 jardów i nigdy nie uzyskałem takiego samego wyniku z mojej G19!

#16 ·
SO when are you going to detail out the proper stance Chris? :) :) :
Cóż, myślę o tym! Kurs, którego uczymy, to coś w rodzaju podstawowego strzelania akcyjnego (zawodniczego) dla nowych strzelców, więc trzeba to wziąć pod uwagę. To nie jest strzelanie obronne, nie jest skierowane na IDPA, więc są różnice. Nie strzelamy zza osłony, upuszczamy magazynki z amunicją na ziemię, tego typu rzeczy. Zrobiłbym zdjęcia jednemu z naszych profesjonalnych instruktorów (LE, były funkcjonariusz policji stanu Nowy Jork, prawdziwy profesjonalista).

Podstawowa postawa, której uczymy, to:

. stopy równolegle do ramion, na szerokość barków. Pozwala to strzelcowi na łatwe wychylanie się w lewo lub w prawo, przydatne na etapach USPSA z wieloma celami.
. kolana nie zablokowane, może lekko zgięte, ale nie tak bardzo zgięte, aby obciążały uda, ponieważ prowadzi to do zmęczenia.
. plecy pochylone do przodu tylko nieznacznie od bioder, zdecydowanie nie pochylone do tyłu. Chcemy, żeby trochę pochylili się w odrzut.
. ramiona wyciągnięte prosto, łokcie mogą być zablokowane (preferencja strzelca). Stwierdzamy, że jeśli nowi strzelcy nie blokują łokci, mamy tendencję do uzyskiwania wiotkich nadgarstków i niewielkiej kontroli nad odrzutem.

Omawiamy również dobywanie broni (ponownie, do strzelania akcyjnego, upewniając się, że strzelec nie zasłania się podczas dobywania), jak strzelać w ruchu i szybkie przeładowywanie.

Jak to brzmi?

Chris

#18 ·
Sounds good. Also sounds like you are a heck of a lot better shooter than I am.
Prawdopodobnie nie! Pamiętasz stare powiedzenie: „Jeśli nie potrafisz, to uczysz”? Cóż, uczę się, że jestem lepszym nauczycielem-amatorem niż strzelcem-amatorem. Dobra technika, ale wyniki nie są takie wspaniałe. Ale to fajne!

Chris

#21 · (Edited)
Znowu Chris trafił w dziesiątkę! Raz w roku spędzam 30 minut z WYKWALIFIKOWANYM instruktorem, aby przejrzeć wszystkie złe nawyki, które nabyłem w poprzednim roku. Naprawdę pomaga mi mieć kogoś, kto wie, na co zwracać uwagę, aby wskazać te małe rzeczy, których nie robię dobrze. Po prostu złe nawyki, w które mogłem wpaść. Tylko moje zdanie. Mogę się mylić.

#22 ·
Brzmi to jak świetny pomysł. Prawdopodobnie muszę spędzić około 3 godzin z wykwalifikowanym instruktorem zamiast 30 minut. Może moglibyśmy zaangażować Chrisa jako instruktora podróżującego. Nigdy w życiu nie miałem lekcji. Przypuszczam, że moje strzelanie to udowadnia. Doceniam wskazówki Chrisa.

#24 ·
Świetny pomysł dwp! Co o tym myślisz, Chris? Jesteś gotowy na wyzwanie?
Denny i DW:

Dzięki za zaufanie, ale nie, nie będę oferował żadnych instrukcji osobistych! Jestem tylko jedną z kilkunastu osób w moim klubie, które pomagają w tym programie i jestem wolontariuszem amatorem: robię to, ponieważ sprawia mi to przyjemność.

Jednak jeśli zajrzysz na forum Trening i Taktyka w przyszłym tygodniu, zobaczysz więcej materiałów. Planuję następujące posty:

1) Początkujący Action Shooter: Chwyt (będzie to ponowne opublikowanie materiału o chwycie, z co najmniej jednym zdjęciem więcej pokazującym pociągnięcie za spust).
2) Początkujący Action Shooter: Postawa
3) Początkujący Action Shooter: Draw
4) Początkujący Action Shooter: Szybkie przeładowanie

Osoba, która kieruje dyscypliną Action Shooting w moim klubie strzeleckim, będzie tematem zdjęć, które planuję zrobić w ten piątek, podczas gdy prowadzimy zajęcia Action Range Certification. Zdjęcia zostaną opatrzone adnotacjami z wyjaśnieniami, jak uczymy chwytu, postawy, draw i szybkiego przeładowania oraz dlaczego robimy to w ten sposób. Ponownie, jest to skierowane do początkującego strzelca. Myślę, że te planowane posty mogą przynieść dobre dyskusje.

Odmawiam pokusie, aby pójść "na całość", więc nie będziemy omawiać wyrównania przyrządów celowniczych, doboru sprzętu i innych tematów, które są omawiane na kursie NRA Basic Pistol.

Bądź na bieżąco, to będzie fajny projekt.

Chris

#25 ·
Chris, podoba mi się wszystkie twoje posty tutaj i są one również bardzo pouczające. Będąc funkcjonariuszem organów ścigania przez 31 lat, teraz na emeryturze, i aktywnym strzelcem tarczowym, szybko zapominamy o podstawach i potrzebujemy tego przypomnienia od osoby takiej jak ty, aby z powrotem wciągnąć nas w grę.... Głównie strzelam do celów Q w środek masy, gdzie ciasne grupowanie nie jest tak ważne, ale po przeczytaniu tych artykułów wrócę na jakiś czas do strzelania do kół, aby poprawić swoje grupy i trochę bardziej poćwiczyć prawidłowy chwyt i ustawienie celownika. Dzięki za to, że zmuszasz nas wszystkich do myślenia.... Dan

#28 ·
Chris, podoba mi się każdy Twój post i są one również bardzo pouczające. Będąc funkcjonariuszem organów ścigania przez 31 lat, obecnie na emeryturze, i aktywnym strzelcem, szybko zapominamy podstawy i potrzebujemy tego przypomnienia od osoby takiej jak Ty, aby z powrotem wciągnąć nasze głowy do gry.... Najczęściej strzelam do celów Q w masie środkowej, gdzie ciasne grupowanie nie jest tak ważne, ale po przeczytaniu tych artykułów wrócę na chwilę do strzelania kół, aby zacieśnić moje grupy i trochę bardziej poćwiczyć prawidłowy chwyt i wyrównanie przyrządów celowniczych. Dzięki za to, że sprawiasz, że wszyscy myślimy....
Dan
Dan,

Dziękuję za miłe słowa. Chcę jasno powiedzieć, że szkolenie, które prowadzimy, jest przeznaczone dla prawdziwych początkujących, z których wielu przynosi na zajęcia pierwszy pistolet, jaki kiedykolwiek posiadali. To nasz surowiec.

Doświadczeni profesjonaliści z organów ścigania, tacy jak Ty, lub doświadczeni zawodnicy, prawdopodobnie mają już umiejętności znacznie wykraczające poza to, co omawiamy. Chociaż cieszę się, że materiał jest przydatny jako odświeżenie, chcę ostrożnie zaznaczyć, że oferuję materiał dla początkujących, wybrany do naszych celów. Nie chcę być postrzegany jako sprzeczny z innymi szkoleniami lub metodami, jestem pewien, że wszystkie mają zwolenników i zostały opracowane z dobrego powodu. Przykładem różnicy jest postawa Weavere'a: nie uczymy jej i nie popieramy jej dla początkujących w strzelaniu dynamicznym.

Celem naszego szkolenia jest nauczenie początkujących wystarczająco dużo o bezpieczeństwie, właściwym obchodzeniu się z bronią i bezpieczeństwie (ponownie...), aby mogli korzystać z naszych Action Ranges bez nadzoru i aby mogli wziąć udział w zawodach USPSA/IPSC, Speed Steel lub IDPA i nie zawstydzić się... bezpiecznie.

Bądź na bieżąco, planuję zamieścić więcej materiałów dla początkujących w Training & Tactics w ciągu kilku dni.

Chris

#27 ·
Chris, czy to firearmstrainingandtacttics.com? Przyjrzę się tym postom. Chciałem się upewnić, że jestem na właściwym forum. Jest ich setki, jak dobrze wiesz.
DW,Nie, miałem na myśli część Glock.Pro: Szkolenia i taktykaTam umieszczę pozostałe informacje. Bądź na bieżąco!Chris

#29 ·
Ooooops! Myślałem, że chodziło Ci o inne forum. Przepraszam. Cóż, nie powiedziałbym, że jestem początkującym i myślę, że dość dobrze opanowałem kwestię bezpieczeństwa, ale prawdę mówiąc, prawdopodobnie skorzystałbym na wszystkich innych rzeczach dla początkujących. Nigdy w życiu nie miałem lekcji strzelania z broni krótkiej. Po prostu wziąłem jedną do ręki lata temu i zacząłem strzelać. Dopiero w ostatnim roku + wróciłem do aktywnego strzelania. Oczywiście miałem do czynienia z bronią palną w wojsku, ale były to M-1, M-14 i M-16. Więc nie było tam żadnego szkolenia z broni krótkiej. Jest tak wiele różnych sposobów, aby "nauczyć się" strzelać. Kiedy wziąłem do ręki swojego pierwszego Glocka, zaskoczyło mnie to. Nawet sam się zaskoczyłem. Jest to niezwykle precyzyjny pistolet, nawet dla początkującego. Więc nadal myślę, że mógłbym skorzystać na wszystkim, co publikujesz i skorzystam z tego. Wszystko, co próbuję zrobić, to dobrze się bawić na emeryturze i czuć się, jakbym był biegły w ochronie siebie i moich bliskich przed wszystkimi BG. I uwierz mi, mamy ich na pęczki tam, gdzie mieszkam.

#30 ·
Chris - kolejny doskonały post... Dziękuję za poświęcenie czasu na napisanie go i zebranie wszystkich zdjęć... Dodałem "How to Grip a Glock Pistol" do tytułu tej wiadomości i przypiąłem ją na górze strony... Właśnie zauważyłem, że zamierzasz opublikować to i kilka innych artykułów na forum "Training and Tactics"... Dobry pomysł, o wiele lepsze miejsce... Przypnę je na górze strony, gdy tylko je utworzysz, i przywrócę ten post do pierwotnego stanu...

#42 ·
Hansgruber, jedyne, o co ludzie się tu denerwują, to przychodzenie ludzi, którzy chcą wszczynać kłopoty i zakłócać działanie forum. Poza tym, większość z nas jest tutaj gotowa dzielić się i uczyć od siebie nawzajem. Dzielenie się swoją opinią i doświadczeniem idealnie wpisuje się w te cele, więc proszę, dziel się. Ja również chciałbym zobaczyć uchwyt, o którym mówisz, więc jeśli to możliwe, byłoby wspaniale zobaczyć zdjęcie lub dwa.

#43 ·
Hansgruber, jedyne, o co ludzie się tu denerwują, to ludzie przychodzący, aby wszczynać kłopoty i zakłócać forum. Poza tym, większość z nas jest tutaj gotowa dzielić się i uczyć od siebie nawzajem. Dzielenie się swoją opinią i doświadczeniem wpisuje się w te cele, więc proszę, dziel się. Ja również chciałbym zobaczyć uchwyt, o którym mówisz, więc jeśli to możliwe, jedno lub dwa zdjęcia byłyby wspaniałe.
Zgadzam się i proszę, aby zdjęcie uchwytu przedstawiało pistolet półautomatyczny, a nie rewolwer.

Chris